Badeværelset er ét af de rum i huset, der er dyrest pr. kvadratmeter at bygge om. Det er derfor vigtigt, at planlægge og tænke over valg af materialer og indretning. Du får 10 gode råd til, hvad du skal tænke over, når du vælger nyt badeværelse.

 1. Sæt et budget og hav en klar køreplan. Klare og realistiske mål for budget og tidsplan af ombygningen af et nyt badeværelse, giver ro og et godt overblik. Et badeværelse er oftest ikke noget du kan leve uden i længere tid, så en nøje planlægt køreplan er god, når du for 10. dag i træk skal bade ved naboen eller i en skurvogn.
   
 2. Vælg en stil: romantisk, minimalistisk, klassisk og så videre. Det er i virkeligheden, hvad du er til. Det er dog nemmere at indrette det helt enkle badeværelse. Du kan bedre skifte indretningen, når du bliver træt at blomsterbadeforhæng og håndklæder med blomster.
   
 3. Vælg toilet og vask i klassisk hvid. Det skal holde i mange år, så betal lidt ekstra for kvalitet. Du bliver hurtigt træt af pangfarver, så hellere peppe indretningen op med farve-trends.
   
 4. Hvis du skal bygge helt nyt, så sørg for at der er et vindue i badeværelset – man kan få særlige vinduer til badeværelset med mat glas og gode vinduesrammer som kan klare fugt. Luft er godt til både materialerne, husets indeklima og dit velvære.
   
 5. Vælg fliser i en praktisk farve. Badeværelset er udsat for kalk og sæberester uanset din trang til at skure og skrubbe. Du ser ikke så let skidt og kalk på hvide fliser sammenlignet med mørke fliser. Men hvis du helst er til mørke fliser, så vælg mørke fliser med mønstre eller nister, så ses skidtet og kalken ikke så tydeligt.
   
 6. En tommelfingerregel siger: Små fliser til et lille badeværelset og store fliser til et stort badeværelse. Undersøg hvor glatte fliserne er at gå på, ikke mindst når de er våde. Generelt er små fliser med mange fuger mere skridsikre end store fliser. Men også flisernes overflade har betydning. Har flisen en jævn og glaseret overflade, er den mere glat, når den bliver våd, end en flise med en mere ru overflade.
   
 7. Tjek op på love og regler for vådrum. Bygningsreglementet udformet af Erhvervs- og Byggestyrelsen udpeger de specifikke krav til konstruktioner og materialer. Det handler bl.a. om placeringen af badeværelset, indretning af badeværelset og krav om fri afstand, krav til materialer og konstruktioner i vådrum og krav til ventilation og indeklima.
   
 8. Brug professionelle håndværkere og VVS-mænd. Det kan blive rigtigt dyrt, hvis noget går galt. Hvis det går galt med en professionel håndværker eller en VVS installatør, så er ansvaret deres - Det er ikke din pengepung, der kommer til at betale for at udbedre skaderne.
   
 9. Skriftlige aftaler er altid godt. Når det omhandler mange tusinde kroner og en stram tidsplan, så er det endnu bedre. Lav skriftlige aftaler med leverandører og håndværkere i forhold til pris og tidsplan, så der hverken er nogen tvivl for dig eller håndværkeren.
   
 10. Lej en toiletvogn under ombygningen, hvis du ikke har et ekstra toilet eller kan bebyrde naboen for en god flaske rødvin.