Det er faktisk bare penge, der fosser lige ned i afløbet og det kan løbe op i flere tusinde kroner om året – hvis det er slemt, kan det koste 10.000 om året – penge du sagtens kan bruge til noget sjovere.

Der kan være flere årsager til, at dit toilet løber, men løsningen er oftest enkel og billig, så der er ingen grund til at lade toilettet løbe.

Tjek om dit toilet løber:

  • Hør, om du kan høre om vandet løber
  • Se på vandoverfladen i kummen om der er uro, fordi der løber vand ned i kummen.
  • Tjek om der er rust og kalkrander i toilettet
  • Den ultimative test er: Efter at toilettet har stået ubrugt nogle timer, skal kummen gerne være tør. Hold et stykke papir på den bagerst del af kummen og se, om papiret bliver vådt.
  • Der kan som sagt være flere årsager til, at dit toilet løber. Det kan være bundpakningen der er utæt, ventilstemplet, der skal renses eller skiftes. Du kan enten gøre det selv eller ringe til en VVS mand, så kommer vi og fikser toilettet for dig.

Kom godt i gang med gør-det-selv:
Vejledningen kan selvfølgelig variere alt efter hvilket toiletmærke du har.

Luk for vandet
Du kan lukke for vandet ved at dreje for den lukkeventil, der sidder ved siden af toilettet. Der må ikke komme vand til toilettet, mens du renser og skifter pakningen.

Fjern vippeknappen (løfteknappen)
Vippeknappen er den knap, der sidder oven på toilettet og giver mulighed for at vælge enten lille eller stort skyl. Du kan fjerne den ved at trykke den ene side ned og stikke spidsen af en skruetrækker ned i revnen og forsigtigt lirke knappen op. Under vippeknappe sidder en topskrue du skal skrue af.

Tag låget af
For at få adgang til cisternen, skal du løfte låget af

Skift bundpakningen

Løsn bundudløbet
Løsn gevindet, hvor topskruen sad fast. Der skal oftest bare et lille slag til – pas på med at vriste den fri, da det bare er lavet af plastik. Løft bundudløbet op af cisternen og find bundpakningen allernederst. Det er en sort gummiring, der sidder allernederst.

Løft bundudløbet op og smid bundpakningen ud
Løft bundudløbet op af cisternen og find bundpakningen allernederst. Det er en sort gummiring, der sidder allernederst. Afmonterer bundpakningen med fingrene og smid den ud.

Monter den nye bundpakning
Du kan nu sætte den nye pakning på. Smør den med hanefedt først for, at den ikke tørrer ud.

Skift eller rens ventilstemplet

Skift ventilstemplet
Tryk de to håndtag eller ”vinger” på hver side af røret ned samtidig, så de klikke af. Så kan du komme til ventilstemplet som er enten er blåt eller sort. Tag ventilstemplet ud med fingrene.

Drej slangen af
Vandtilslutningsslangen skal du dreje forsigtigt af, så du kan skylle røret for kalk og småsten. Luk lidt op for vandtilførslen ved at dreje samme sted, som da du slukkede for vandet. Lidt vand kan sagtens skylle røret for kalk og sten. Sluk for vandet igen og sæt vandslutningsslangen på.

Rens eller skift stemplet
Rens ventilstemplet med fingrene eller skift til et nyt. Stemplet kan med fordel smørres med hanefedt for, at det ikke tørrer ud.

Saml toilettet igen
Klik bundudløbet på igen, sæt cisternelåget på, skrue topskruen fast og vippeknappen på igen.

Hvis du gerne vil have en fornemmelse af, hvad et normalt vandforbrug kan du tjekke med udgangspunkt i, hvor mange der bor i din husstand, og om du skal gå din vandforbrug yderligere igennem kan du besøge Vestforsynings hjemmeside her.

F.eks. kan du overveje, om du skal skifte det gamle toilet helt ud. Der er meget vand at spare ved at udskifte et gammelt toilet med et nyt, der har spareskyl. Det bruger kun 3-6 liter vand pr. gang, hvor et almindeligt toilet bruger 8-10 liter.